NVV: zorg voor goede onderbouwing antibioticagebruik

De Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) roept varkenshouders op om ervoor te zorgen dat bij het voorschrijven en toedienen van antibiotica aan varkens, samen met de dierenarts, een goede onderbouwing wordt bijgehouden. Aanleiding voor de oproep is een gesprek met het ministerie van Economische Zaken en de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) over controle en handhaving.

“In de UDD-regeling is bepaald dat antibiotica in principe alleen door de dierenarts mag worden voorgeschreven en toegediend. Bovendien mogen er geen voorraden antibiotica op het bedrijf achterblijven. Varkenshouders mogen alleen zelf eerstekeusmiddelen toedienen als zij in een kwaliteitssysteem (IKB) zitten en als zij dus ook een Bedrijfsgezondheidsplan (BGP) en Bedrijfsbehandelplan (BBP) kunnen overleggen”, legt vicevoorzitter Theo Duteweerd uit.

Volgens Duteweerd controleert de NVWA hierop. “Maar de inspecteurs sanctioneren niet zomaar als zij toch voorraden van antibiotica op het bedrijf vinden. Het is belangrijk dat de varkenshouder een goede onderbouwing kan overleggen met daarin precies beschreven waarom het middel is voorgeschreven én door de bedrijfseigen dierenarts. Het is ook de verantwoordelijkheid van de varkenshouder om samen met de dierenarts een goede onderbouwing te maken bij het voorschrijven en toedienen van de antibiotica.”

De NVV is momenteel in overleg met het ministerie van EZ om de UDD-regeling beter en praktischer werkbaar te maken voor de varkenshouder.

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: admin
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: