Campylobacter schept in kippendarm optimale omgeving voor zichzelf

De stofwisseling van de bacterie Campylobacter jejuni kan de pH van de micro-omgeving in de darm van een kip beïnvloeden. Dat ontdekte Mahdi Vaezirad in zijn promotieonderzoek aan de Universiteit Utrecht. “Op deze manier kan C. jejuni zijn eigen optimale groeiomstandigheden scheppen en dus snel groeien.”

C. jejuni blijkt zich uitstekend te kunnen aanpassen aan veranderende omgevingen, ontdekte Vaezirad. Dat doet de bacterie door zijn stofwisseling aan te passen, en door het milieu van de darm of de biologie van de gastcel actief te veranderen. “Het belang van de immuunafweer in de kip bij het in toom houden van C. jejuni werd duidelijk nadat we het immuunsysteem verzwakten door het geven van glucocorticoïde. Een gezonde kip slaagt erin niet ziek te worden van de bacterie.”

Neutraliseren

Vaezirad, die zijn proefschrift op 19 september verdedigt, ontdekte ook dat de campylobacter in staat is om actief het ontstaan van ontsteking te remmen door schadelijke producten van de gastheer te neutraliseren. Hierdoor kan de bacterie zich beter en langer in de gastheer schuilhouden.

Voedselinfecties

De nieuw ontdekte manieren waarop Campylobacter jejuni zich staande houden in de gastheer biedt mogelijkheden om deze mechanismen aan te pakken.
De gramnegatieve bacterie Campylobacter jejuni is een van de meest voorkomende verwekkers van voedselinfecties. Campylobacteriosis treft jaarlijks 0,1 tot 1 procent van de Europese bevolking. De consumptie van kippenvleesproducten vormt een belangrijke bron van menselijke infectie.

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Redactie
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: