‘HEV-vrij varkensvlees is voorlopig een utopie’

Hepatitis E-vrij varkensvlees is voorlopig een utopie. Dat zegt viroloog Wim van der Poel van Wageningen Bioveterinary Research op de website van het blad Resource van Wageningen University & Research.

“Het Hepatitis E-virus (HEV) komt op meer dan de helft van de varkensbedrijven voor, en grofweg 10 procent van de varkens hebben infectieus virus bij zich wanneer ze geslacht worden. Dit komt mogelijk ook in de voedingsproducten”, aldus Van der Poel.
“HEV-vrij varkensvlees is voorlopig een utopie. De varkens in Nederland vrij maken en het virus volledig uitroeien, is niet eenvoudig. Bedrijven vervolgens ook vrij houden door zeer strikte hygiëne is helemaal lastig. Hiervoor moet je eigenlijk vaccineren, maar er bestaat nog geen vaccin tegen HEV bij dieren.”

Verhitten

Het HEV-virus kan volgens Van der Poel wel onschadelijk worden gemaakt in varkensvlees(producten) door het te verhitten. “Dat moet dan wel bij minstens 70 graden Celsius gedurende minimaal 3 minuten.  Het probleem is dat dit in diverse producten of bijproducten van de varkensvleesproductie onvoldoende gebeurt. Denk bijvoorbeeld aan rauwe worsten als leverworst, cervelaat en gedroogde worst.”

Ontsteking van de lever

Hepatitis E is een ontsteking van de lever. Bij gezonde mensen gaat hepatitis E vanzelf over. Patiënten met een verminderde weerstand, bijvoorbeeld door medicijnen na orgaantransplantatie, kunnen een chronische hepatitis E-infectie doormaken, aldus het RIVM.

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Redactie
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: