Vaccinatie houdt uitbraken lumpy skin disease binnen de perken

Met massale vaccinatie hebben landen in Zuidoost-Europa de uitbraken van lumpy skin disease bij runderen in 2015-2016 succesvol binnen de perken kunnen houden. Dat is de belangrijkste conclusie van een epidemiologische analyse die is uitgevoerd door de Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) in samenwerking met de landen die door de ziekte getroffen zijn of gevaar liepen.

Lumpy skin disease is een besmettelijke rundveeziekte die economische verliezen veroorzaakt en soms dodelijk is. Het wordt veroorzaakt door een pokkenvirus en een kenmerkend verschijnsel zijn de huidknobbels.
De ziekte kwam eerder alleen voor in Zuid- en Oost-Afrika. Nadat het in 2013 in Turkije werd vastgesteld, verspreidde het virus zich door Zuidoost-Europa. Vanaf 2016 is de ziekte gedetecteerd in zeven Europese landen: Griekenland, Bulgarije, Macedonië (FYROM), Servië, Albanië, Montenegro en Kosovo.

Endemisch

De EFSA deed in augustus 2016 de aanbeveling om vaccinatie in te zetten om het aantal uitbraken van lumpy skin disease in te perken in reeds getroffen of bedreigde gebieden. Zonder preventieve vaccinatie zou de bestrijding van de ziekte onvoldoende effectief zijn en zou er een grote kans zijn op het ontstaan van een endemische situatie in Europa.

Lumpy skin disease – Dierziekten-ABC

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Redactie
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: