Verhoogd risico op vogelgriep dichtbij water

Pluimveebedrijven die gehuisvest zijn op 500 meter van sloten of waterwegen hebben een verhoogd risico op insleep van laagpathogene vogelgriep (LPAI). Dat meldt Wageningen Bioveterinary Research.

Naarmate de afstand tussen sloot en bedrijf kleiner wordt, neemt het risico op laagpathogene vogelgriep toe. Ook lopen leg- en kalkoenbedrijven met een uitloop een verhoogd risico. Net name bedrijven op een korte afstand van watervogelgebieden lopen meer risico.
Deze conclusies trekt Wageningen Bioveterinary Research op basis van surveillancegegevens die verzameld zijn tussen 2007 en 2013.

Omgevingsfactoren

Epidemioloog Armin Elbers van WBVR: “Uit het recente onderzoek is dus gebleken dat niet alleen gekeken moet worden naar het soort pluimveebedrijf, maar ook naar de omgevingsfactoren. Korte afstand tot waterwegen (sloten/vaarten/kanalen/meren) en wilde watervogelgebieden dragen bij tot een verhoogd risicogebied voor pluimveebedrijven.” Volgens Elbers zijn er twee soorten maatregelen die je als pluimveehouder in een risicogebied kunt nemen: Maatregelen ter voorkoming van infectie met vogelgriep, zoals verhoogde biosecurity, weren van wilde vogels, vestigingsbeleid. En maatregelen om snel een introductie van laagpathogene vogelgriep op te sporen en te bestrijden, zoals een gedifferentieerd surveillanceprogramma voor pluimveebedrijven in risicogebieden.

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Jasper Lentz
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: