In de praktijk | Varkens

‘Cultuuromslag nodig in bepaalde slachthuizen’

De KNMvD, de beroepsorganisatie van dierenartsen, noemt de beelden van ernstige dierenwelzijnsproblemen zorgelijk en vindt dat er in bepaalde slachthuizen een cultuuromslag nodig is, zodat dierenwelzijn en volksgezondheid tijdens het slachtproces centraal komen te staan.

Dat staat in een reactie van de KNMvD op undercoverbeelden die gemaakt zijn in een slachthuis van Westfort in IJsselstein en die naar buiten werden gebracht door RTL Nieuws.

Op de beelden is onder andere te zien dat varkens worden geslagen met een soort peddel, die bedoeld is als rammelaar om de dieren voort te drijven door het slachthuis. Varkens die geen kant op kunnen worden toch hard gemept door chauffeurs en stalmedewerkers. Ook een NVWA-dierenarts zou de dieren slaan. ‘Varkens slaan mag niet. Zeker een dierenarts van de NVWA hoort dat niet te doen. Waar uit beelden blijkt dat dat wel gebeurt, is dat voor ons reden voor intern onderzoek’, reageert de NVWA op Twitter.

‘Niet uit vrachtwagen trekken’

Deskundigen van de universiteiten van Utrecht en Wageningen reageren op de beelden. “Het is dierenmishandeling”, zegt universitair hoofddocent Len Lipman van de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht tegen RTL Nieuws. “Je mag hulpmiddelen gebruiken om dieren te geleiden. Het is niet de bedoeling dat je ongegeneerd op een dier gaat slaan als het dier geen kant op kan.” Marien Gerritzen van de universiteit in Wageningen zegt over een varken dat niet kan lopen en door een medewerker bij z’n staart wordt gepakt: “Als een dier niet zelfstandig kan lopen mag je een dier niet de vrachtwagen uittrekken”.

Elke misstand is er een te veel

De KNMVD zegt weinig informatie binnen te krijgen van NVWA-dierenartsen die op slachthuizen werken. “Wij hebben dus geen goed beeld van hoe vaak en op hoeveel plaatsen misstanden voorkomen. Maar elke misstand is er één teveel, zeker als het om ernstig leed gaat. Toch moet men beseffen dat bij de zeer grote aantallen dieren die in Nederland geslacht worden, incidenten nooit helemaal uit te sluiten zijn. Verlangd mag worden dat in ieder voorkomend geval een maximale inspanning is gedaan om dit te voorkomen.”

‘Normen stellen aan slachttempo’

Minister Schouten van LNV vindt na meerdere incidenten in slachthuizen dat er fundamenteler moet worden gekeken naar verbetering van de situatie in slachthuizen. Ze wil kijken of er normen gesteld kunnen worden voor het slachttempo zodat er goed toezicht kan worden gehouden en misstanden zoveel mogelijk worden beperkt, zei ze tegen RTL Nieuws.

De Tweede Kamer wil opheldering van minister Schouten. Ze willen dat de minister ingrijpt bij de NVWA.

‘Gestopt met gebruik van rammelaar’

Slachthuis Westfort zegt “geschrokken” te zijn van de beelden. “Hardhandig opdrijven en slaan van varkens kan niet en mag niet. Wij nemen hiervoor de volledige verantwoordelijkheid.” Het slachthuis meldt direct maatregelen te hebben genomen. Zo is het bestaande permanente cameratoezicht geïntensiveerd en is direct gestopt met het gebruik van de rammelaar bij het lossen van de varkens, aldus het slachthuis.

Ook zou Westfort in IJsselstein expertise van buiten aantrekken om medewerkers te leren hoe ze diervriendelijk met varkens moeten omgaan. Eyes on Animals gaat daarvoor binnenkort langs bij de varkensslachterij langs, aldus RTL Nieuws.