Antibioticumgebruik Nederlandse varkenshouderij lager dan de Deense

Het National Food Institute, onderdeel van de Technische Universiteit van Denemarken, en LEI Wageningen UR hebben het antibioticagebruik bij varkens in Denemarken en Nederland geanalyseerd. Hieruit blijkt dat in 2012 het antibioticagebruik bij varkens in Nederland ongeveer 20% lager is dan het gebruik in Denemarken. Denemarken staat al jaren bekend om een laag veterinair antibioticagebruik.

Cijfers per sector

LEI onderzoeker Nico Bondt analyseerde de Nederlandse cijfers. “Deze uitkomst komt voor wetenschappers en politici die zich baseren op Europese EMA cijfers vermoedelijk als een grote verrassing. Het EMA immers gooit alle cijfers van alle veesectoren op een hoop en vergelijkt die vervolgens tussen de landen onderling. Dat is niet de juiste manier om sectoren te vergelijken. Je moet echt op sectorniveau de verbruikscijfers van antibiotica verzamelen en vergelijken. Dat hebben we nu voor de varkenssector gedaan.”

Gele kaart systeem

De Denen startten met een zogenaamd ‘yellow card’ systeem om het antibioticumgebruik op de veebedrijven te reduceren. Kort na introductie van dit systeem werden daar duidelijk resultaten van gezien; het antibioticumgebruik daalde sterk. Nu lijkt er een ‘gele-kaart moeheid’ op te treden bij de Denen.

Of er een “Hollands model’ ontstaat waar alle Europese landen hunkerend naar kijken kan Bondt niet zeggen: “Ik weet wel dat we in de varkenshouderij enorme reducties wisten te bereiken nog voordat de SDa echt op stoom was.”

Andere sectoren

De gemiddelde hoeveelheid verkochte antibiotica zal in de Nederlandse veehouderij nog steeds hoger zijn dan in Denemarken, voornamelijk door de omvangrijke kalversector in Nederland. In 2010 gebruikte de Nederlandse vleeskalversector nog circa 40% van de totale landelijke verkopen. Denemarken kent een kleine kalversector.

 

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Partnerbericht door Hipra
Door: Redactie
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *