CVI voldoet aan veiligheidsmaatregelen

Het MKZ-laboratorium  van het Centraal Veterinair Instituut (CVI) van de Wageningen UR in Lelystad voldoet aan de veiligheidsmaatregelen. Dat schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma van landbouw in een brief aan de Tweede Kamer. Recent bleek dat het ministerieel toezicht jarenlang onder de maat is geweest. Volgens Dijksma zijn er maatregelen doorgevoerd.

Uit een vertrouwelijk rapport van het Voedsel en Veterinair Bureau van de Europese Commissie bleek in 2009 dat het toezicht van de rijksoverheid op het CVI faalde. Daardoor voldeed Nederland niet aan het in 2003 aangescherpte Europese beleid om ‘laboratoria en inrichtingen waar met levend mond- en klauwzeervirus wordt gewerkt streng te controleren en te erkennen’.

Ook werd duidelijk, na een uitspraak van de Raad van State in 2012, dat er een substantiële kans is dat besmettelijke diervirussen als MKZ kunnen ontsnappen uit het laboratorium. Een veehouder mocht zijn bedrijf niet in  de buurt ervan uitbreiden. Lelystad, onderdeel van Wageningen UR, is de enige locatie in Nederland waar met dergelijke virussen wordt gewerkt.

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Redactie
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: