Geboortekrik mag eventueel onder voorwaarden

Staatssecretaris Sharon Dijksma van Landbouw heeft in antwoord op Tweede Kamer- vragen om strenger te gaan handhaven op het verboden gebruik van de geboortekrik bij koeien gezegd dat ze werkt aan het toestaan van de geboortekrik onder bepaalde voorwaarden.

Belang moeder en kalf

Dijksma antwoordt op Kamervragen dat het in het belang van het kalf en het moederdier is dat een verlossing zo goed mogelijk verloopt. Daarom gaat ze in gesprek met diverse partijen om meer inzicht te krijgen over het gebruik van de veeverlosser. Ze denkt op dit moment aan het ‘vrijgeven’ van de geboortekrik onder bepaalde voorwaarden van het apparaat zelf en van de gebruiker.

Ophef

De laatste weken is er veel ophef in landelijke en sociale media geweest over het gebruik van de verboden geboortekrik. Zowel de stichting Wakker Dier en de Partij Voor de Dieren slingerden regelmatig nieuws de ether in als zou de geboortekrik zeer onoordeelkundig en illegaal gebruikt worden op de melkveebedrijven. Het verbod op het gebruik van de geboortekrik is geregeld in de Gezondheids- en welzijnswet voor Dieren. Door gericht fokkerijbeleid is de laatste 5 jaar het percentage moeilijke geboortes bij koeien gedaald van 11 procent naar 7,5 procent bij vaarzen en van 5,5 procent naar 4 procent bij de oudere koeien.

Dijksma is op dit moment met verschillende partijen in gesprek om meer inzicht te krijgen over het gebruik van de veeverlosser op vleesveebedrijven en op melkveebedrijven.

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Redactie
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: