Help, China

Je bent tegenwoordig een loser als je niet met enige regelmaat in China komt. Niet om goedkope nagemaakte merkkleding te kopen, maar om Chinezen kennis bij te brengen. Booming is die markt nu. Ik kan de laatste tijd geen landbouwambtenaar of agro-marketeer bellen of die is net terug van of onderweg naar het beloofde land. China heeft immers honger, naar eten en naar kennis over diergezondheid.

Investeren

China wil samenwerken in agrifoodprojecten en -bedrijven. Niet alleen onze premier Mark Rutte, maar in zijn kielzog captains of industry, bijvoorbeeld van FrieslandCampina, stapten kort geleden in een Boeing, onderweg naar het wijze oosten. Nederland staat maar liefst op de achtste plaats van buitenlandse investeerders in China met 12 miljard euro. De Chinezen zijn slim; daartegenover investeerden ze ‘slechts’ 2,5 miljard euro in ons land, vooral in het havenbedrijf.

Kopen en nog eens kopen

China koopt vooral landbouwbedrijven en grond. Zo heeft ze in de Oekraïne land gekocht ter grootte van België. Die grond is broodnodig, omdat het land 20 procent van de wereldbevolking herbergt en 9 procent van de landbouwgrond op aarde heeft. Een tekort dus dat nodig aanvulling behoeft.

En ook aan kennis is de honger van de grootmacht werkelijk onstuitbaar. En dat wordt geweten door het rijke westen. Vele ambtenaren, kennismensen en wetenschappers zijn inmiddels frequent flyers en hebben een bult aan vrije airmiles. Dat gaat snel met vliegreisjes naar het verre oosten. Kennis is nodig over diergezondheid en voedselveiligheid, want die knowhow ontbreekt. De 55 Chinese faculteiten leveren dierenartsen af, maar hun kwaliteit is niet geborgd.

Pensioen

Ik vroeg laatst heel bescheiden aan enkele hoogleraren Diergeneeskunde en landbouwambtenaren of ze niet bang zijn dat de kennislevering, vaak gratis, uitmondt in een grootmacht die zijn leermeester later platwalst. Zeg over zo’n 10 tot 20 jaar. De ondervraagden riepen in koor: ‘Nee, absoluut niet. Chinezen hebben op het gebied van landbouw een kennisniveau waarmee wij als kennisbrengers zeker nog 20 jaar vooruit kunnen’.  Ja, en dan zijn de ondervraagden al met pensioen.

Schaken

Ik ben er helemaal uit: Chinezen zijn strategische denkers die gaan voor het langetermijngewin; wij gaan voor snelheid en kortetermijnoplossingen. De schakers onder ons weten vast wie zo’n strijd wint en de tegenstander schaakmat zet.

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: