Jacht op boerenhandtekening kost dierenarts veel tijd

Rundveedierenartsen spreken van een forse administratieve last voor de geborgde rundveedierenarts. Zo vergt de jacht op digitale handtekeningen van veehouders voor de één-op-één-contracten veel tijd. Het ontbreken van boeren-handtekeningen blijkt een veel voorkomende tekortkoming tijdens controles in dierenartsenpraktijken.

Dierenartsen jagen haast letterlijk achter de handtekeningen aan van hun veehouders. Als er bijvoorbeeld wijzigingen zijn in dierenartsen binnen een praktijk, moeten de één-op-één-contracten opnieuw worden aangemaakt en ondertekend door zowel dierenarts als veehouder. Dat gebeurt tegenwoordig allemaal geautomatiseerd. Een percentage van wel tien procent van de veehouders binnen sommige praktijken weet niet goed hoe zij een digitale handtekening moet zetten of verzuimd dit te doen.

De dierenartsen is er veel aan gelegen om de boerenhandtekeningen te bemachtigen aangezien zij daarop worden afgerekend. Als de handtekening van de veehouder ontbreekt, mogen geen diensten aan het rundveebedrijf worden verleend in het kader van de geborgde dierenarts. Bij de praktijkcontrole door Verin wordt daar streng op gelet. Zonder boerenhandtekeningen loopt de dierenarts het risico zijn erkenning te verliezen. Belangrijke vraag is of de dierenarts in juridische zin verantwoordelijk kan worden gehouden voor het ontbreken van de boerenhandtekening. Ketenpartijen menen dat de veehouder zelf verantwoordelijk is.

Naar aanleiding van dit artikel in Veearts heeft controleorganisatie Verin onlangs de taak op zich genomen om veehouders die niet binnen de termijn tekenen een attentiemail te sturen en hen te helpen met het zetten van de digitale ondertekening. Dit moet rundveedierenartsen ontzorgen.

Het volledige artikel is te lezen in Veearts (oktober 2013).

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Redactie
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: