“Kapitaliseren dierlijk materiaal”

Afscheidingsproducten van dieren zijn het eigendom van de eigenaar van het betreffende dier. Het gaat om mest, eieren, melk, sperma en eicellen. Jurist en dierenarts Ardo Menges onderzocht de juridische status van dierlijke producten en vindt dat er best betaald mag worden voor dierlijk materiaal.

Stel dat een pony met peesschedeontsteking op de faculteit Diergeneeskunde wordt aangeboden. “Als de faculteit de pony wil overnemen van de eigenaar om als proefpony te gaan gebruiken voor het onderwijs, wordt het tegen betaling overgedragen van de oude eigenaar aan de faculteit, net zoals je een auto verkoopt.”

Een stap verder: Niet een dier wordt overgedragen, maar slechts materiaal. Bijvoorbeeld een specifieke tumor wordt van een dier afgenomen en daarna gebruikt voor onderwijsdoeleinden. “Het is dan ongebruikelijk dat voor het onderwijs gebruikte materiaal wordt vergoed aan de eigenaar”, vertelt Menges. Hij heeft daar moeite mee. “Ik denk dat het goed is om het gebruikte materiaal te kapitaliseren in euro’s en het bedrag in een op te richten fonds te storten. Vervolgens zou je de Dierenbescherming of een ander goed doel de beschikking kunnen geven over dat fonds.” Menges kan zich voorstellen dat de eigenaar van een landbouwhuisdier heel anders aankijkt tegen een dergelijk fonds dan een eigenaar van een gezelschapsdier. “Ik denk dat de eigenaar van een hond het afgrijselijk vindt om geld te ontvangen voor ‘een deel’ van zijn huisdier, in tegenstelling tot een veehouder. Die is al gewend om materiaal van zijn vee te verwaarden; denk maar in melk, vlees, eicellen of spermacellen.”

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Redactie
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: