Nederland misschien wel laagste in antibioticumgebruik

Het Europese Medicijnen Agentschap (EMA) publiceerde recent verkoopgegevens van antibiotica in 25 Europese landen. Volgens dit rapport blijkt Nederland al lang niet meer het slechtste jongetje van de klas te zijn, wat in 2007 nog werd aangenomen. Nederland is nu een middenklasser als het gaat om het gebruik van antibiotica op veebedrijven, aldus het rapport.

Onze Nederlandse bedrijven staan op de tiende plaats in het gebruik van antibiotica bij vee. Ze gebruiken 114 mg antibiotica per populatie eenheid (PCU) wat ten opzichte van 2010 een daling betekent van 22 procent. In 2010 stonden we nog op plaats vijf als veelgebruiker.

Toch is het de vraag of een vergelijk van het gebruik tussen landen onderling wel juist is.  Nederland werkt al jaren met een andere standaardmaat voor het gebruik van antibiotica: de dierdagdosering.

De ‘ruwe verkoopcijfers’  die de EMA hanteert zijn een overall gebruik over alle diersoorten. We weten dat tussen de onderzochte Europese landen grote verschillen bestaan tussen de vee populaties. Zo heeft Nederland veel varkens en veel vleeskalveren. Als we het gebruik van antibiotica bij vleeskalveren aftrekken van het totaalcijfer kan het best zo zijn dat we zelfs beter scoren dan het zogenaamde ‘ varkens voorbeeldland’ Denemarken.

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Partnerbericht door Hipra
Door: Redactie
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *