Past nieuwe dierenartsencollectief CPD wel in nieuwe koers overheid?

Een groep praktiserende dierenartsen heeft vorige week een nieuwe belangenvereniging opgericht: het Collectief Praktiserende Dierenartsen (CPD). Dierenartsen zijn in het algemeen vrij snel met hun diagnoses en die liepen in dit geval uiteen van ‘getuigt van  maatschappelijke verantwoordelijkheid’ tot ‘stelletje rebellen’.
Ongeveer gelijktijdig met het nieuws over het CPD rolde de nieuwe beleidskoers van het ministerie van Economische Zaken door de veterinaire brievenbussen. Dat laatste via de special ‘Samen werken aan sterke ketens’ (zie met name pag. 4/5). Interessant is de vraag of een initiatief als het CPD aansluit bij de nieuwe koers van ons ministerie.

De nieuwe koers van de overheid

De overheid vaart sinds ruim een jaar een nieuwe koers (omdat de overheid figuurlijk gezien ver weg zit, denk ik dat het de meesten van ons is ontgaan). Het is de koers waarbij de mensen die het werk moeten opknappen, zoals de practici in het veld, zelf moeten aangeven hoe zij willen werken. Aanvankelijk bepaalden de overheid en de wetenschap hoe taken uitgevoerd moesten worden. Maar regels van bovenaf opleggen past niet meer in deze moderne tijd. Zoiets demotiveert, zegt de overheid. En wie het werk moet opknappen, weet zelf het beste wat wel en niet past. Dat hebben practici bijvoorbeeld laten zien bij de antibioticareductie. Nog voordat het pakket aan maatregelen werd afgekondigd, was het doel van 50 procent reductie al gehaald.

Handschoen nog niet opgepakt

De nieuwe overheidsregel is kort samengevat: wie uitvoert heeft de regie en de overheid en wetenschap faciliteren de uitvoerder. Dat klinkt heel modern en mooi. Maar veeartsen pakken de handschoen nog onvoldoende op, constateert de overheid. Op zich verbaast mij dat niet. Want voor deze koerswijziging is het nodig dat de ambtenaren en wetenschappers eerst een forse stap terug zetten, waarna de praktiserende dierenartsen een forse stap vooruit kunnen maken. En daar hapert het op meerdere fronten.
In interviews met veterinaire besturen hoor ik nog weinig anders dan ‘dit moeten we van de overheid en dit moeten we van de wetenschap, dit moeten we van…’ Typisch uitingen van de oude koers, zegt de overheid nu. Pas als practici zeggen: ‘dit moeten wij van onszelf’ heeft de beroepsgroep de nieuwe koers te pakken.
Het nieuwe CPD eist nu zijn rol op. De vereniging wil aangeven hoe er gewerkt moet worden om doelen te bereiken en dat is precies wat de overheid wil. Goede kans dat nu er een schaap over de dam is, anderen zullen volgen.

 

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: