Veedumping

Afgelopen week was ik in Friesland, in een streek met grazige weilanden zover als het oog reikte. Ook de melkveehouder die ik bezocht voor een interview, hield zijn koeien buiten. Heel bewust vanwege het dierenwelzijn en de diergezondheid. En natuurlijk ook voor zichzelf, want wat is er nu mooier dan uitkijken over een weiland vol koeien?

Bij deze veehouder hoorde ik voor het eerst over een wel heel bijzonder neveneffect van weidegang: veedumping. De betreffende veehouder had dit jaar tussen zijn weidende koeien al twee keer een hulpeloos kalf gevonden. De kalveren waren niet op een onbewaakt ogenblik geboren uit een eigen koe, maar door een ‘weldoener’ over de draad gezet. Hoewel je een gegeven ‘paard’ natuurlijk niet in de bek mag kijken, zag de veehouder meteen dat de gulle gever hem niet het beste kalf had geschonken. In beide gevallen betrof het een iel ding van hooguit enkele dagen oud. Omdat de vrouw van de veehouder het niet over haar hart kon verkrijgen de vondelingen aan hun lot over te laten, werden ze met veel liefde van biest voorzien. Uiteraard werden de illegaaltjes direct gemeld bij de autoriteiten. Aanvankelijk voerde de overheid het beleid dat dieren zonder oormerk afgemaakt moeten worden, maar onder druk van de maatschappij is zij hiervan afgestapt. Nu mag de eerlijke vinder het dier houden. Niet alleen deze veehouder werd ‘verblijd’ met vee, bij een buurman werd al eens een wrakke koe bezorgd. Uiteraard zonder oornummers. In Friesland hoor je steeds vaker over het dumpen van wrakke runderen, vertelt de veehouder.

Dat pluimveehouders geregeld konijnen, marmotten en andere huisdieren vinden tussen hun weidende kippen, was mij al veel langer bekend.

Ik vind dit toch wel een bijzonder neveneffect van weidegang. Aan de andere kant geeft het ook aan dat een veehouder die weidegang toepast, wordt gezien als iemand die zeer goed zorgt voor zijn vee. De ‘weidegang-boer’ is bij uitstek de persoon aan wie dierenvrienden hun vee toevertrouwen als zij er zelf niet meer voor kunnen zorgen. Maar of je daar als veehouder blij mee moet zijn?

Door: Geesje Rotgers

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: