95% veeartsen: antibioticumwet doet dier tekort

De UDD-regeling staat de beste behandeling van het dier in de weg. Dat vindt 95 procent van de dierenartsen in de landbouwhuisdieren. Slechts 5 procent van de dierenartsen zegt alle dieren op basis van de nieuwe antibioticumwet de beste behandeling te kunnen geven. De UDD-regeling werd op 1 maart 2014 van kracht.

De helft van de dierenartsen vindt dat de UDD-regeling in hoge mate op gespannen voet staat met de beste behandeling van het dier. En 45 procent zegt in een aantal gevallen knelpunten te ervaren bij de behandeling. Dat blijkt uit onderzoek van vakblad Veearts. Hieraan deden 129 dierenartsen mee.

Tijdrovende systematiek

Uit nieuw onderzoek is gebleken dat een behandeling met antibiotica zo snel mogelijk gestart moet worden, met het juiste middel, voor het beste resultaat en de minste resistentie. Dat is nu niet altijd mogelijk aangezien eerst een tijdrovende procedure moet worden doorlopen, voordat het beste middel kan worden ingezet. Nu moet bijvoorbeeld worden begonnen met het 1e keuzemiddel ook al is bekend dat dit niet werkt.  De ziekte heeft al flink om zich heen gegrepen als eindelijk het beste middel ingezet mag worden. Een tweede reden voor de vertraging is het antibiogram, de uitslag moet worden afgewacht alvorens behandeld mag worden.

Verouderde bijsluiters

Bij de behandeling van dieren moeten de bijsluiters van de diergeneesmiddelen worden opgevolgd en ook het formularium (bepaalt de keuze van het middel). Verschillende bijsluiters zijn sterk verouderd en niet meer van toepassing op de huidige tijd. Ook het formularium is nodig aan revisie toe. Ondanks dat dit een verantwoorde inzet van antibiotica in de weg staat, zijn deze leidend in de wetgeving. “Het is moeilijk het juiste medicijn voor te schrijven voor de juiste indicatie en in de juiste dosering, en voldoende lang zonder de wet te overtreden”, aldus een dierenarts in het onderzoek.

De resultaten van het onderzoek ‘Evaluatie UDD-regeling’ worden gepubliceerd in vakblad Veearts (27 november).

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: