Aan de knoppen draaien

U kent het vast van de radio, kranten en tv: adviseurs, politici en managers die een stortvloed aan vakjargon uitspuwen. Omdat het modern is en omdat het laat zien dat je er iets van snapt, zullen deze lieden denken. Maar ik zie het anders.

Tegenwoordig ben je niet gewoon aan het werk, maar ‘draai je aan de knoppen’. Dat is wel even iets anders. En als je mensen moet ontslaan, zeg je gewoon dat je organisatie een transitieslag aan het maken is. En als je even probeert je op iets te concentreren, roep je naar de buitenwereld dat ‘focus’ jouw bedrijf gaat helpen.

En dan die dooddoener: ’verbinden’. Bestuurders hebben dit woord inmiddels tot het vocabulaire van alledag verheven. Ze verbinden zo de ene aan de andere zonder zich af te vragen of de verbindende partijen dat wel willen. En oh ja, ‘die stip op de horizon zetten’. Ook zo’n lachwekkend iets. Was het vroeger zo dat je ergens naartoe werkte, nu gaat het dus om de stip.

En vanuit de zeilwereld komt vast de kreet ‘koers houden’. Ook zo’n nietszeggende dooddoener.

Medewerkers

En als je bedrijf medewerkers heeft, dan zoek je toch op zijn minst naar wegen om je medewerkers te laten participeren. Nee, gewoon allemaal meedoen, dat is tegenwoordig te min voor woorden. En je bent geen echt goed bedrijf meer als je niet kunt teruggrijpen op je kerntaken, wat die dan ook zijn. En ieder zichzelf respecterende organisatie heeft toch in ieder geval een lijst aan gedragscodes voor het personeel. Nee, zonder kun je toch echt niet aan het werk.

De missie en de visie, niet te vergeten. Daar staat internet bol van. En als je tegen een probleempje aanloopt binnen je bedrijf, ga je toch gewoon even ‘out of the box denken’. Even een stapje buiten het gebaande pad en hup het probleem verdwijnt als sneeuw onder de zon.

Stakeholders

En de stakeholders. In menig directiekeet klinkt het ‘we moeten onze stakeholders tevreden stellen en houden’. Nou, dat gaat zeker helpen. En als je al het vergaderen moe bent, roep je gewoon dat je af wilt van te veel bureaucratie en de vergadercultuur. Stoere woorden voor een land dat wereldwijd aan de top staat als het gaat om wetten, regels en uren vergaderen per jaar.

Ja, en dan het succes. We horen steeds meer zeggen dat ‘we onze successen moeten vieren’. Nou, dat moet dan maar. En als je echt in het nauw komt qua dingen bedenken, kunnen we altijd nog ‘over onze eigen schaduw heen springen’. Of dat helpt weet ik niet, maar alle politici hebben deze kreet vele malen benut.

Beide benen op de grond

Ja, ik moet bekennen dat ik zelf af en toe ook wat vakjargon opper. Je wordt er mee besmet. Maar als ik het echt voor het zeggen had, zou ik zeggen: ‘blijf met je beide benen op de grond’. Je verliest immers juist je koers met al deze termen en uitdrukkingen.

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: