Afrikaanse varkenspest in regio Sotsji

Niet ver van de plaats waar van 7 tot 23 februari 2014 de Olympische Winterspelen worden gehouden heerst de Afrikaanse varkenspest. De Russische Kaukasus, waar de Olympische plaats Sotsji in ligt, wordt al langere tijd geteisterd door deze varkensziekte.

Zorgen

De Werelddiergezondheids-organisatie OIE maakt zich al tijden zorgen over deze regio. De Europese Commissie heeft kortgeleden alle lidstaten al opgeroepen om zeer alert te zijn op de ziekte en voorzichtig te zijn met handel in dit gebied.

Maatregelen

Afrikaanse varkenspest is een besmettelijke virusziekte bij varkens en varkensachtigen zoals het wrattenzwijn en het boszwijn. Voor de bestrijding en de preventie van deze ziekte in Nederland heeft het Centraal Veterinair Instituut (onderdeel van Wageningen UR) een aantal belangrijke maatregelen geadviseerd. Zo wordt gezegd dat alleen importen uit streken waar deze ziekte niet voorkomt  verstandig zijn. Als de ziekte voorkomt is er geen behandeling mogelijk. Uitsluitend het ruimen van besmette bedrijven, gevolgd door reiniging en ontsmetting is dan de beste maatregel.

Back yard farming

Rusland kent nog in grote mate het zogenaamde ‘back yard farming’ in de varkenshouderij. Dit wil zeggen dat naar schatting nog bijna de helft van de Russische varkens op zeer kleine boerderijen wordt gehouden. Op dergelijke kleine bedrijfjes zijn de hygiënische omstandigheden doorgaans slecht.

De mens

Het virus dat de Afrikaanse varkenspest veroorzaakt is ongevaarlijk voor mensen. Mensen kunnen het virus wel verspreiden, bijvoorbeeld via schoenen, handen of kleding. Ook via een besmet voertuig, de auto, kan het virus worden overgedragen op varkens.

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Redactie
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: