‘Antibioticaresistentie wordt voorspelbaar’

Onderzoekers van de universiteit van Bristol hebben computersimulaties gebruikt om aan te tonen hoe bacteriën antibiotica vernietigen. “We hebben achterhaald welke enzymen antibiotica snel afbreken en snel uitspuwen en welke dat trager doen”, zegt Adrian Mulholland van de faculteit chemie.

“Hierdoor kunnen we in de toekomst enzymen testen en resistentie voorspellen. Deze doorbraak is belangrijk in de ontwikkeling van nieuwe antibiotica en om te bepalen welke geneesmiddelen meest geschikt zijn om in te zetten tegen bepaalde infecties”, vertelt Mulholland.

Doel van het onderzoek was vooral het achterhalen van de manier waarop de groeiende resistentie ontstaat tegen de groep van antibiotica die als ‘laatste redmiddel’ wordt ingezet als alle andere antibiotica niet meer werken. Resistentie tegen die laatste antibiotica maakt de behandeling van sommige bacteriologische infecties zoals een besmetting met de E. coli-bacterie onbehandelbaar.

De onderzoekers gebruikten een techniek die in 2013 bekroond werd met de Nobelprijs chemie, de quantum mechanics/molecular mechanics simulations, kortweg QM/MM. Deze techniek gaf de wetenschappers inzicht op moleculair niveau in de manier waarop enzymen op antibiotica reageren. Uit de QM/MM-simulaties is gebleken dat de belangrijkste stap in het proces het moment waarop het enzym het afgebroken antibioticum uitspuwt is. Gebeurt dit snel, dan wordt de bacterie uiteindelijk resistent. Wanneer dat spuwen trager gebeurt, raakt het enzym verstopt waardoor die niet verder het antibioticum kan afbreken en het geneesmiddel zijn werk kan voortzetten. (www.mo.be)

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: admin
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: