Biestopname ook belangrijk tegen snuffelziekte

Alleen vaccineren is onvoldoende om klinische snuffelziekte (AR), een ontsteking van de neus, bij varkens te voorkomen. Ook goede biestopname door de biggen is belangrijk om problemen met de ziekte te voorkomen. Dat zeggen dierenartsen in het vakblad Veehouder en Veearts.

Snuffelziekte wordt veroorzaakt door een combinatie van pasteurella- en bordetellabacteriën. De toxinevormende Pasteurella multocida is vrijwel verbannen uit Nederland, maar “recente inzichten bevestigen dat de Bordetella bronchiseptica-bacterie pathogeen is bij met name jonge biggen”, stelt dierenarts Herman Prüst van het Spaanse veterinaire bedrijf Hipra. De bordetella-bacterie kan het neusslijmvlies van jonge biggen beschadigen. Bij oudere biggen worden deze afwijkingen niet gezien, aldus Prüst.

Op vrijwel alle varkensbedrijven komt de bordetella-bacterie voor. Een slecht stalklimaat in combinatie met veel stof en ammoniak maken de biggen vatbaarder voor de bordetella, weet varkensdierenarts Karien Koenders van dierenartsenpraktijk Lintjeshof. Als de bacterie de kans krijgt, beschadigt die het neusslijmvlies met als gevolg vrije toegang voor andere bacteriën of virussen, zoals mycoplasma’s, App of PRRS.

Prüst hoort van diverse varkensdierenartsen dat dit beeld van snuffelziekte in opkomst is. “Ik denk dat het antibioticumreductiebeleid daarvan mede de oorzaak is.”
Varkensdierenarts Cees Veldman van Dierenartsenpraktijk Horst e.o. denkt dat de bordetella-bacterie misschien meer ‘ruimte’ krijgt doordat er minder tegen snuffelziekte wordt gevaccineerd en niet meer preventief wordt gekuurd bij biggen.

Te weinig biest

Volgens voormalig GD-varkensdierenarts Martin de Jong zijn de her en der voorkomende problemen met bordetella bij biggen een verklikker dat ze te weinig biest hebben opgenomen. De Jong is ervan overtuigd dat je de bordetella-problematiek niet louter oplost door te vaccineren. Hij stelt dat als je de biestopname op je bedrijf niet verbetert, de vaccinatie alleen geen soelaas biedt.

Dierenarts Koenders zegt dat door het vaccineren van zeugen in de dracht, de biest verrijkt wordt met extra antistoffen tegen pasteurella of bordetella. “Maar als je de biestvoorziening niet in orde hebt, is vaccinatie weggegooid geld.”

Snuffelziekte – Dierziekten-ABC

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Jasper Lentz
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *