CVI: kans op insleep Afrikaanse varkenspest heel klein

De kans op insleep van Afrikaanse varkenspest vanuit Litouwen of Polen in Nederland is heel klein, maar alertheid is geboden. Dat meldt het Centraal Veterinair Instituut (CVI) van Wageningen UR.

Afrikaanse varkenspest (AVP) is in januari vastgesteld bij twee wilde zwijnen in Litouwen en in februari bij twee wilde zwijnen in Polen. Tot nu toe is het bij deze gevallen gebleven, er nog geen aanwijzingen voor verdere verspreiding van het virus, aldus het CVI.

Het Afrikaanse varkenspestvirus in Litouwen en Polen is vrijwel zeker afkomstig uit Wit-Rusland. Hier werd ruim een half jaar geleden een aantal uitbraken gemeld. Vermoedelijk zijn vlees of vleesproducten van besmette dieren in het humane consumptiecircuit terechtgekomen, niet alleen in Wit-Rusland zelf, maar ook in Litouwen. De wilde zwijnen in Litouwen zijn namelijk het meest waarschijnlijk besmet geraakt door het eten van besmet keukenafval.

In Polen daarentegen lijkt het erop dat besmette wilde zwijnen vanuit Wit-Rusland de grens zijn overgetrokken. Dat zou dan mogelijk weer het gevolg zijn van de intensieve jacht op wilde zwijnen in Wit-Rusland in een poging de Afrikaanse varkenspest beheersbaar te maken.

De kans dat het virus nu in één keer de sprong naar Nederland maakt, is volgens het CVI nog steeds heel erg klein. Verspreidingsroutes in het verleden laten zien dat het vooral gaat om verspreiding via gecontamineerd voedsel (met vleesresten van besmette varkens). Ook voor Nederland brengt die route het meeste risico met zich mee. Vrachtwagenchauffeurs op de lange baan, toeristen en arbeiders uit besmette gebieden die veelvuldig op en neer reizen of vanaf het thuisfront lokale producten krijgen toegestuurd, zijn daarbij voorbeelden van insleeproutes die niet ondenkbaar zijn. Omdat het in Nederland niet toegestaan is om keukenafval aan varkens te voeren, blijft de kans heel erg klein dat op deze manier Afrikaanse varkenspest naar Nederland komt, aldus het CVI.

Voor meer informatie over de kans dat het virus nu in Nederland opduikt, wordt verwezen naar de Belangrijke vragen en antwoorden op de website van CVI.

Afrikaanse varkenspest – Dierziekten-ABC

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Redactie
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: