De waarheid

Dat is een waarheid als een koe is een bekend spreekwoord. Het betekent dat iets vanzelfsprekend is. Nou, de laatste tijd gaat dat helemaal niet op in koeienland. Zo passeerden recent de geboortekrik en de hormonenspuit in vele media en de koe had het nakijken.

Uitrekken

De geboortekrik werd uit de kast gehaald om aan te tonen dat rundveeboeren barbaren zijn die niets liever doen dan een kalf uit te rekken met de krik, zodat het dier bij geboorte al de grootte van de moeder heeft. Onzin natuurlijk. De boer wil dat zowel het moederdier als het kalf ongeschonden uit de barensweeën komen. En dat de krik daar soms net even een handig hulpje bij kan zijn, is natuurlijk fantastisch. Gelukkig gaat onze staatssecretaris Dijksma praten met diverse partijen om de krik vanuit het gedoogbeleid gewoon legaal te maken.  Einde media hype dus.

Hormonen

De tegenstanders van de veesector likken hun wonden en gaan nu hun speren richten op het onderwerp hormonen. Nou, dat onderwerp ligt echt goed bij burgers. Bij het woord krijgen grote groepen spontane herinneringen aan beelden als borstontwikkeling bij jongetjes en zware stemmen bij de meisjes. Maar hormonen doen meer dan dat en het is ook nog eens een ingewikkeld onderwerp.

De hormonen waar in de media de speren op zijn gericht, worden gebruikt om de vruchtbaarheid van de koe een zetje te geven. Niet om meer melk of meer vlees te produceren. Daar gaat het niet om. Dat er een discussie over komt is prima, maar laten we dan wel over hetzelfde praten en een eerlijk beeld geven. Televisieprogramma Radar liet recent een wat eenzijdig beeld zien: een tegenstander (Wakker Dier), een biologisch dynamische veehouder met een stier, die kun je met een lantaarntje zoeken in ons land en een professor uit Wageningen die met een pennenstreek alle hormonen wil verbieden. En een presentatrice die getrouwd is met de oprichter van Wakker Dier en senator in de Eerste Kamer is van de Partij voor de Dieren. En naast dit brute geweld stond een dierenarts, voorzitter van de beroepsgroep van dierenartsen. Hij was netjes en zeer inhoudelijk maar oh wat zat ik met gekromde tenen. Waarom zei hij niet klakkeloos dat het opgeroepen beeld fout was. Ik weet het niet. Maar ik weet wel dat je niet alle onderwerpen in 160 tekens kan afdoen. Je moet je erin verdiepen om het te begrijpen, laat staan er iets over te kunnen roepen.

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: