Deense proef met vleesvarkens zonder antibiotica

Het Deense slachterijconcern Danish Crown gaat een proef doen met het produceren van vleesvarkens zonder antibiotica. Vanaf 1 december gaan vijf varkensbedrijven op het eiland Bornholm met de proef beginnen.

Met de proef wil Danish Crown, geïnspireerd door het publieke debat over het gebruik van antibiotica in de veehouderij, meer kennis opdoen over wat er nodig is voor het antibioticavrij produceren van vleesvarkens.

Deskundigen van Danish Crown, het Danish Pig Research Centre en andere experts zullen de varkens op de vijf deelnemende bedrijven intensief monitoren. Het dierenwelzijn mag niet in het gedrang komen en eventuele zieke dieren zullen behandeld worden. Maar de met antibiotica behandelde varkens worden niet tegelijk met de antibioticavrije varkens geleverd aan het slachthuis.

De productie van vleesvarkens zonder het gebruik van antibiotica zal hogere kosten voor de varkenshouders met zich meebrengen door een verhoogde personeelsinzet, meer inspecties en betere hygiënemaatregelen.

Danish Crown wil ook onderzoeken of er een afzetmarkt is voor het (duurdere) vlees van de zonder antibiotica geproduceerde varkens. De slachterij benadrukt overigens dat haar gangbare varkensvlees dat nu in de winkelschappen ligt, geen residuen bevat van antibiotica of andere medicijnen.

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Partnerbericht door Hipra
Door: Redactie
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *