Dierenarts mag soms afwijken van antibioticawetgeving

Dierenartsen mogen bij knelpunten afwijken van de wetgeving voor het toepassen van antibiotica. Dat zijn de beroepsgroep van dierenartsen KNMvD en het ministerie van Economische Zaken met elkaar overeengekomen, meldt de KNMvD. Het gaat met name om het afwijken van de wettelijke gebruiksvoorschriften (bijsluiters) van antibiotica.

De gebruiksvoorschriften van diergeneesmiddelen in Nederland zijn vastgelegd volgens de Diergeneesmiddelenwet en een Europese richtlijn. Soms zijn die gebruiksvoorschriften verouderd, wat vaak betekent dat de werkzaamheid onvoldoende is tegen de ziekte waarvoor het middel mag worden gebruikt. Dit is vooral het geval bij oudere antibiotica die al meer dan twintig jaar geleden zijn geregistreerd en waarvan de bijsluitertekst nooit is aangepast.
Dierenartsen kunnen dan de beslissing nemen om een ander middel te gebruiken dat wettelijk niet is geïndiceerd voor de ziekte, maar wel werkt. Of ze kunnen besluiten tot een langere behandelduur of hogere dosering dan op de bijsluiter staat. Dit was echter niet toegestaan volgens de richtlijnen en formularia die de dierenartsen, binnen hun beroepsgroep KNMvD, zelf hebben opgesteld. Dierenartsen konden dan worden aangeklaagd.

Deze situatie kon betekenen dat dierenartsen moesten kiezen voor een middel dat onvoldoende werkte, waardoor (vele) dieren mogelijk onnodig stierven, omdat ze niet het risico wilden nemen dat ze werden aangeklaagd. Een oplossing zou kunnen zijn om de gebruiksvoorschriften aan te passen, maar dat gaat niet zomaar: daarvoor moet het registratiedossier, vaak tegen hoge kosten, worden aangepast. Op lange termijn moet dit probleem op EU-niveau worden opgelost, stelt de KNMvD. Op korte termijn krijgen de dierenartsen nu tijdelijk de mogelijkheid om af te wijken van de regelgeving via hun eigen richtlijn Toepassen Antimicrobiële Middelen (TAM) en formularia.

Afwijken van de wetgeving mag alleen bij specifieke antibiotica en specifieke aandoeningen bij bepaalde diersoorten. Over de knelpunten zal overleg plaats vinden met het Bureau Diergeneesmiddelen van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG-MEB).

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Partnerbericht door Hipra
Door: Redactie
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *