Dijksma: Geen extra maatregelen voorschrijfpatroon antibiotica

De eerste analyses van het voorschrijfpatroon van antibiotica van dierenartsen over 2012 in een rapport van de Stichting Diergeneesmiddelenautoriteit (SDa) is voor staatssecretaris Dijksma geen aanleiding om aanvullende maatregelen te nemen. Dat schrijft Dijksma als antwoord op vragen van PvdA-Kamerlid Tjeerd van Dekken.

Het rapport van de SDa met de eerste benchmark voor dierenartsen heeft Dijksma samen met minister Schippers van Volksgezondheid aan de Tweede Kamer aangeboden. Kamerlid Van Dekken is bezorgd over het feit dat 60 procent van de dierenartsen meer antibiotica voorschrijft dan de (toekomstige) streefwaarde (actiewaarde) van de SDa. Volgens Dijksma betekent dat dat de veterinaire beroepsgroep actie moet ondernemen om dit percentage te verlagen, maar het is voor haar geen aanleiding om aanvullende maatregelen te nemen.

Dijksma schrijft dat er in de afgelopen periode al diverse maatregelen door overheid en private partijen zijn doorgevoerd voor het zorgvuldiger en minder voorschrijven van antibiotica, zoals de UDD-regeling en de formularia en richtlijnen. “Deze maatregelen, gecombineerd met deze benchmark en de daaraan gekoppelde private verbetertrajecten, zullen in de komende periode hun vruchten gaan afwerpen”, aldus de staatssecretaris.

De SDa-rapportage met de nieuwe reductiecijfers over het jaar 2013 wordt in juni 2014 verwacht. Mede op basis van de bereikte resultaten zal Dijksma bezien welk beleid na 2015 nodig is op het veterinaire antibioticaresistentiedossier.

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Partnerbericht door Hipra
Door: Redactie
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *