Duitsers zetten druk op aanpak salmonella varkens

Duitsland wil salmonella-arme varkens. Bedrijven die vallen in ‘categorie 3’ en dus ‘hoogrisicovleesvarkens’ afleveren bij de slachterij, worden tegenwoordig gesanctioneerd met een strafkorting op de uitbetaling. De noodzaak voor salmonellabestrijding neemt toe, ervaart Peter van der Wolf, specialist varkensgezondheid bij de Gezondheidsdienst voor Dieren in Veehouder en Veearts (december 2014).

De Duitse aandacht voor salmonella heeft veel impact op de Nederlandse varkenshouderij, in dit geval op de leveranciers van biggen. Duitse vleesvarkenshouders willen biggen die ‘schoon’ zijn. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat het geregeld de biggen zijn, die de salmonella meebrengen naar het vleesvarkensbedrijf.

‘Categorie 3’ gesanctioneerd

Ongeveer vijf procent van de vleesvarkensbedrijven valt in ‘categorie 3’ en vormt een risico voor de voedselveiligheid. Enkele Duitse slachterijen weigeren dieren die van deze bedrijven afkomstig zijn, andere slachterijen nemen speciale maatregelen en hanteren een strafkorting van 3 cent per kilo.

Verbeteren salmonellastatus

Een besmetting kan worden onderdrukt middels zuren of vaccinatie. Het aanzuren van voer of water helpt alleen als het consequent wordt toegepast, in de juiste dosering en gedurende de hele rit tot aflevering. Verkoopverhalen van halve doseringen om kosten uit te sparen zijn weggegooid geld. De aanpak van salmonella hoeft echter niet alleen geld te kosten. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat de kosten van het aanzuren terugverdiend kunnen worden door een verbetering van de technische resultaten. Vaccinatie blijkt het meest effectief.

 

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Redactie
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: