‘Grondige’ behandeling mastitis vaak niet nodig’

Verlengde behandeling (vijf dagen) van klinische mastitis met antibiotica werkt niet beter dan een standaardbehandeling (anderhalve dag), tenzij de mastitis veroorzaakt wordt door een streptococ, met name de bacterie Streptococcus uberis. Dat blijkt uit promotieonderzoek van Jantijn Swinkels aan de Universiteit Utrecht.

Na een verlengde behandeling van klinische mastitis verdwenen de zichtbare symptomen schijnbaar sneller, maar was er geen feitelijk verschil in de snelheid van klinische herstel, bleek uit de twee veldstudies die Swinkels uitvoerde.

Swinkels onderzocht ook de economische kant van een verlengde behandeling van subklinische mastitis. Een achtdaagse behandeling van subklinische mastitis met antibiotica tijdens de periode dat een koe melk geeft is volgens de onderzoeker financieel alleen aantrekkelijk voor zeer waardevolle koeien en op bedrijven waar de kans op overdracht van ziekteverwekkers hoog is. In laatstgenoemde situatie is het belangrijk om het preventief management te verbeteren.

Uit interviews bleek dat veehouders geloven dat als mastitis niet ‘grondig’ (verlengd) behandeld wordt, de kans groot is dat de symptomen aanhouden of dat ze later weer terugkomen. Melkveehouders zijn gevoelig voor wat hun omgeving zegt over de behandelingsduur. Een verlengde behandeling lijkt de sociale norm te zijn voor ‘een goede boer’, aldus Swinkels.

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Jasper Lentz
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *