Hoger antibioticagebruik door verplichte eerstekeusmiddelen

70 procent van de dierenartsen zegt dat het strikt vasthouden aan het antibioticum-formularium leidt tot een hoger gebruik in plaats van een lager gebruik. Dat blijkt uit een enquête die Vakblad Veearts recent uitvoerde onder praktiserende dierenartsen naar het gebruik van antibioticumformularia.

Formularia zijn ‘kookboeken’ waarin precies staat welke antibiotica je bij een bepaalde aandoening mag inzetten. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen zogenaamde eerste-, tweede- en derdekeusmiddelen. Eén van de voorlopige conclusies uit deze enquête is dat dierenartsen de verplichting om te starten met de inzet van eerstekeusmiddelen zien als een reden voor een hoger gebruik van antibiotica op veebedrijven.

Extra antibioticumgebruik

Op advies van de Gezondheidsraad is een lijst met eerstekeuzeantibiotica opgesteld. Dit zijn middelen die de minste aanleiding zouden geven tot resistente ESBL’s en MRSA. Hieruit zijn de verplichte formularia opgesteld door de beroepsorganisatie van dierenartsen KNMvD.

Van de respondenten van deze enquête zegt 70 procent dat de verplichte start van een kuur met eerstekeuspreparaten kan zorgen voor een hoger antibioticumgebruik. 30 procent denkt dat het verbruik met 10 procent stijgt; 25 procent geeft aan dat het totale antibioticumverbruik door de verplichte inzet van eerstekeusmiddelen met 10 tot 20 procent omhoog gaat. En 15 procent van de dierenartsen die de enquête invulde verwacht dat het antibioticumgebruik met meer dan 20 procent stijgt door de verplichte inzet van eerstekeusmiddelen.

Eerstekeusmiddelen hebben regelmatig een beperkte slagingskans bij het toepassen op de bedrijven. Toch moet een dierenarts volgens de KNMvD-formularia eerst een product van deze groep inzetten alvorens een tweedekeusmiddel mag worden gebruikt.

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Partnerbericht door Hipra
Door: Redactie
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *