Komkommer

De komkommer. Ik dacht er gisteren aan toen ik een landelijke krant breeduitgemeten zag verhalen over kleine diefstallen. En ik dacht er ook aan toen ik een krantenbijlage van de Tour de France zag, dikker dan de krant zelf.  Ik heb het natuurlijk over de beruchte komkommertijd.

Vakantie

Juli en augustus zijn traditioneel de vakantiemaanden. De politiek is op reces en vele andere Nederlanders wagen zich op weg naar het buitenland. Dan is het voor kranten vaak zinloos om zware artikelen op te nemen. De redacties zijn met vakantie en de lezers ook. Dan maar wat luchtigs over kleine voorvalletjes, diefstalletjes en sport. En het pak papier is wat dunner dan vanaf september.  En de tv doet mee in dit komkommergeweld: oude documentaires en films en andere herhalingen zijn schering en inslag nu.

Totaalconcept

Kunnen we dan wat leren van komkommers? Ik denk het wel. Komkommertelend Nederland heeft enkele jaren geleden een totaalconcept bedacht. Ingegeven door de enorme concurrentie vanuit het buitenland, koude winters en een lagere productie bij winterdag, werd een teeltmethode bedacht waarin factoren als belichting, wortels, koeling en verwarming als één concept worden gezien. En het werkte. De opbrengst vloog ruim 80 procent omhoog. Dat brengt me op de dierhouderij. De zwakste schakel bepaalt de opbrengst. Een goede ondernemer in een matige stal zal het waarschijnlijk beter doen dan een slechte ondernemer in een prima stal. Die zwakste schakel ja, die gaat jouw succes als veehouder bepalen.

Auto

Ik kocht laatst een topauto uit de Duitse stal. Een plaatje vond ik zelf. Onder de indruk van prestaties en comfort was ik overstag gegaan. Ik had helaas iets over het hoofd gezien: de stoel. Die paste zich niet aan mijn lichaam aan. Ik kwam er na een lange rit gebroken uit; pijn in de rug en de nek. Inruilen dus die hap. De zwakste schakel, die kan je echt nekken.

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: