Meer vaccins tegen PED

Ook de farmaceutische bedrijven Merck en Boehringer Ingelheim doen onderzoek naar vaccins tegen de varkensziekte PED die vooral in de Verenigde Staten voor grote sterfte van biggen zorgt. De Amerikaanse varkensindustrie verwacht echter geen wonderen door de vaccins.

Twee andere bedrijven, Harrisvaccines en Zoetis, kregen van de Amerikaanse overheid al een tijdelijke toelating voor hun vaccins tegen PED. Grote varkensbedrijven, waaronder Cargill Inc en Maschoffs LLC, experimenteren met de vaccins, meldt The Wall Street Journal. Maar velen in de industrie verwachten er geen wonderen door, omdat eerdere vaccins tegen soortgelijke virussen bij varkens beperkt succes hadden.

Varkensvleesproducenten en dierenartsen “zijn zeer gefrustreerd en zijn op zoek naar alle haalbare opties om het virus onder controle te krijgen”, zegt Aaron Lower, een dierenarts van de Carthago Veterinaire Dienst, een bedrijf in de staat Illinois dat varkensboeren adviseert.

Volgens ramingen van de Amerikaanse varkenssector zijn grofweg 8 miljoen varkens gestorven aan het PED-virus sinds april 2013 toen de ziekte voor het eerst werd vastgesteld in de VS. Sommige bedrijven hebben te maken met een terugkerende uitbraak.

Ondanks dat de ziekte nog lang niet is bestreden, herstelt de Amerikaanse varkensstapel zich langzaam van de PED-epidemie: tussen juni en september groeide het aantal varkens met 6 procent.

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Redactie
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: