‘Minimale gewichtseis vleeskalf is nodig’

Het is nodig om een minimale gewichtseis te stellen aan kalveren die vanuit de melkveehouderij worden aangevoerd op vleeskalverbedrijven. Te lichte kalveren hebben namelijk niet de potentie om een vleeskalf te worden. Welk gewicht precies aangehouden zal worden is nog niet bekend, maar de genoemde 36 kilogram is nog niet helemaal van tafel. Dat zegt Hennie Swinkels van de VanDrie Group.

Te lichte kalfjes zullen echter niet worden geëuthanaseerd, zegt Swinkels. “Dat kan niet meer in deze tijd.” De brancheorganisatie voor dierenartsen KNMvD vreesde hiervoor, omdat te lichte kalveren het antibioticagebruik in de kalverhouderij negatief zouden beïnvloeden.

De kalverhouderij (SBK), melkveehouderij (LTO) en zuivelindustrie (NZO) zijn samen op zoek naar een oplossing voor de te lichte kalveren. Volgens Swinkels lijkt het erop dat het aantal te lichte kalveren toeneemt. Dat kan te maken hebben met de stierkeuze en een groter aantal meerlingen en vaarskalfjes in de melkveehouderij. Swinkels vindt dat het probleem van te lichte kalveren niet verlegd moet worden naar de kalverhouderij. “We moeten gezamenlijk met een oplossing komen, bijvoorbeeld speciale opfokplaatsen voor te lichte kalveren.” Overigens is circa 95 procent van de kalveren zwaar genoeg om de vleeskalverhouderij in te kunnen.

Het is de bedoeling dat er voor de aanvoer van kalveren op vleeskalverbedrijven vanaf 1 januari 2015 strengere regels worden opgenomen in het kwaliteitsbewakingssysteem IKB Vleeskalveren. Daarbij wordt dus hoogstwaarschijnlijk ook gekeken naar het gewicht van het kalf.

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Redactie
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: