NVWA oefent bestrijding Afrikaanse varkenspest

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) houdt op 3, 5, 17 en 19 juni 2014 een praktijkoefening op een varkensbedrijf in Beers in Noord-Brabant. Tijdens deze praktijkoefening wordt een uitbraak van Afrikaanse varkenspest op het bedrijf gesimuleerd, zodat NVWA-medewerkers de verschillende aspecten van de dierziektebestrijding kunnen oefenen.

Een ‘frontteam’ van de NVWA bezoekt het bedrijf voor de eerste gesprekken met de varkenshouder en er worden op het erf douchewagens en andere voorzieningen opgebouwd. Omdat het hier vooral gaat om een logistieke en organisatorische oefening, wordt het vangen en doden van dieren niet geoefend, aldus de NVWA.

Afrikaanse varkenspest

Afrikaanse varkenspest is een besmettelijke virusziekte bij varkens en wilde zwijnen. De ziekte kwam vroeger in verschillende landen van de Europese Unie voor en is een tijd lang alleen nog aanwezig geweest op Sardinië. In februari 2014 zijn twee wilde zwijnen in Polen, vlakbij de grens met Wit-Rusland, positief getest op AVP. Daarmee is AVP weer terug in Europa, vooralsnog alleen bij wilde zwijnen.

Afrikaanse varkenspest – Dierziekten-ABC

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Redactie
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: