NVWA wil minder ontwormingsmiddelen in voer

Het Bureau Risicobeoordeling & onderzoeksprogrammering (BuRO) van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) adviseert om de tolerantiegrens van de ontwormingsmiddelen flubendazol en ivermectine in diervoer te verlagen van 5 procent naar 2,5 procent.

Flubendazol en ivermectine worden in de landbouwsector vaak toegediend via gemedicineerd diervoer (diervoer waar medicijnen in zijn gemengd). Bij de productie hiervan treedt ‘versleping’ op omdat er restanten van de medicijnen achterblijven in de productielijn en zo onbedoeld in het gewone diervoer terechtkomen. Dieren die dit voer eten, worden dan blootgesteld aan lage concentraties flubendazol of ivermectine, aldus de NVWA.

Door de tolerantiegrens van restanten flubendazol en ivermectine in diervoeder te verlagen, is het risico dat het medicijn wordt aangetroffen in consumptievlees lager. Ook vermindert dit het risico op resistentie tegen de betreffende geneesmiddelen.

In 2010 heeft de NVWA op basis van een advies van BuRO een al tolerantiegrens ingesteld van 2,5% voor residuen van antibiotica die via versleping in veevoer kunnen voorkomen.

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Redactie
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: