Onderwatertherapie bij paarden heeft duidelijk effect

Het gebruik van een watertredmolen draagt duidelijk bij aan de behandeling van rugpijn bij paarden en de revalidatie na operaties of verwondingen. Dat blijkt uit onderzoek door de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht.

Rugpijn bij paarden kan grote effecten hebben op de prestatie die een paard kan leveren. Voor de behandeling van rugpijn bij een paard maken verschillende klinieken al langere tijd gebruik van een watertredmolen, waarbij het paard loopt op de tredmolen en het waterniveau kan worden gevarieerd. De effecten van zo’n behandeling waren eigenlijk nooit echt goed onderzocht.

Onder leiding van Wim Back (Universiteitskliniek voor Paarden) heeft een groep onderzoekers van de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht het effect van een watertredmolen onderzocht. Het gebruik van een watertredmolen blijkt inderdaad een duidelijk effect te hebben op de wijze waarop het paard zijn rug gebruikt. Bovendien hangt de manier waarop het paard zijn rug gebruikt inderdaad af van de hoogte van het waterniveau. Zo kan het gebruik van een watertredmolen dus bijdragen aan de behandeling van rugpijn en de revalidatie na operaties of verwondingen.

Over het onderzoek van Back is een artikel verschenen in The Veterinary Journal en op de website The Horse.

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Redactie
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: