Oorsprong

Ik ben net terug van vakantie. Dit jaar stond Oostenrijk op het programma. De autostoel, bureaustoel en vergaderstoel worden tijdelijk ingeruild voor stevige wandelschoenen en, helaas, een regenpak. Maar dan heb je ook wat.  Met mijn partner trok ik lopend en strompelend en vaak glijdend over de alpenweiden van Voralberg. Hoog in de bergweiden kwamen we werkelijk de mooiste koeien tegen: bruin, zwart en soms zwart-wit. Natuurlijk met de bekende grote bel om de nek, want boerlief moet zijn ‘kroost’ altijd kunnen horen. Op dit moment, ik spreek van augustus, lopen de koeien namelijk op het hoogste deel van de alpen, de zogenaamde Hochalpe. In juni en juli hebben ze de lagergelegen weiden afgegraasd en nu komt het hoge stuk aan bod als vers voer. Binnenkort gaan de koeien op stal.

Puur natuur

Onderweg natuurlijk met wat boeren gesproken. Lastig toch altijd weer dat Oostenrijks; heeft echt weinig weg van de Duitse taal. Veel dialect en veel specifieke woorden. Maar ik begreep dat de boeren helemaal op de natuurtoer zijn. Ze produceren heerlijke vette en zoete alpenmelk en een keur aan kazen. We kwamen onderweg diverse kleine kaasfabriekjes tegen ter grootte van een garagebox. “Onze koeien krijgen enorm veel kruiden binnen, omdat onze weiden geen monoculturen zijn”, vertelde een alpenboer mij. “Dat geeft een enorm prettige smaak aan de kaas en de melk en onze producen zijn bovenal enorm gezond voor jullie”, zo ging de inmiddels tot reclameman ontpopte boer verder met ons. “Wij doen dat nog volgens een oud recept dat al honderden jaren wordt gebruikt”, vervolgde hij. Ik zag trots in zijn ogen.

Steun

Achter die glimlach van de boer zie ik wel een licht dollarteken. Ze hongeren naar geld, die bergboeren. Oostenrijkse bergboeren zijn erg afhankelijk van inkomenssteun. De bedrijven zijn klein en de manier van koeien houden is behoorlijk extensief.  De bergen in dit deel van Oostenrijk maken een moderne en meer grootschalige opzet onmogelijk. Dat hebben die boeren heel goed begrepen en opgelost door zich sterk op de biologische landbouw te richten. Dat zorgt voor meer subsidies van de overheid en hogere prijzen voor de consument.

Gezondheid

Een kleine 20 procent van de Oostenrijkse veestapel is biologisch. Daarmee staan ze op nummer 1 in de EU.  Ik kon niet goed de vinger krijgen achter de vraag of de alpenkoeien gezonder zijn dan de onze. Ik zag wel erg relaxte boeren rondbanjeren op de alpenweiden. Het was immers hooitijd.  Het gemaaide hooi op de steile delen wordt met bladblazers naar beneden geblazen. Daar droogt het verder en wordt het opgeraapt. De boeren leven in deze tijd buiten en bewegen zich goed. Ze lijken tevreden met hun EU – en buitenbestaan.

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: