SKV breidt importverbod risicogebied Letland uit

Het is vanaf vandaag verboden om kalveren uit de Letse gemeente Valkas Novads op te zetten om het risico op de insleep van klassieke en Afrikaanse varkenspest te beperken. Dat heeft de Stichting Kwaliteitsgarantie Vleeskalversector (SKV) besloten nadat die eerder al de opzet van kalveren uit de gemeenten Dagdas Novads en Kraslavas Novads verbood.

De bij de SKV aangesloten vleeskalverhouderijbedrijven mogen, tot nadere berichtgeving, geen kalveren uit het risicogebied in Letland opzetten. Voor kalveren uit de overige gebieden gelden aanvullende voorwaarden.

  • De vleeskalveren zijn niet afkomstig uit het risicogebied en zijn niet aanwezig geweest op een controlepost of verzamelplaats in het risicogebied;
  • Het paspoort van ieder kalf uit Letland dient digitaal aan de SKV te worden verstrekt;
  • De vleeskalveren worden rechtstreeks vanaf de verzamelplaats naar de vleeskalverhouderij getransporteerd en per vervoerseenheid in één keer gelost;
  • Er worden extra hygiënemaatregelen (reiniging en ontsmetting vervoermiddelen) in acht genomen;
  • Vleeskalveren mogen alleen van het bedrijf worden afgevoerd naar de slachterij.

De door SKV gehanteerde voorwaarden zorgen voor kanalisatie van de kalveren. De SKV beoogt hiermee het risico op insleep van Klassieke en Afrikaanse Varkenspest te beperken. Doordat kalveren op één locatie worden gehuisvest en uitsluitend naar de slachterij mogen worden afgevoerd, worden ze feitelijk in quarantaine gehouden. In verband met het voorkomen van Afrikaanse Varkenspest in de gebieden in Polen en Litouwen werd al eerder een importverbod ingesteld voor kalveren uit deze gebieden. Die importverboden blijven onverkort van kracht.

Aangeslotenen die zich niet houden aan de voorwaarden krijgen geen kwaliteitscertificaat voor het koppel vleeskalveren waarvan vleeskalveren deel uit maken of hebben gemaakt, die in strijd met deze voorwaarden zijn opgezet. De SKV zal streng controleren op naleving van dit verbod. Op basis van beschikbare informatie uit Letland, zal de organisatie de situatie blijven monitoren en regelmatig onderzoeken of de voorzorgsmaatregel wellicht bijstelling behoeft. (SKV / AgriHolland)

Valkas Novads

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Redactie
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: