‘Transport paarden en kalveren gevaar ziekte-insleep’

Internationale transporten van paarden en kalveren vormen een risico voor de insleep van dierziekten. Dat stelt het Platform Landbouw, Innovatie & Samenleving in zijn advies ‘Landbouw-gerelateerde infectieziekten’ dat recent is gepresenteerd aan het ministerie van EZ.

Ondanks de regels voor internationale transporten van dieren en dierlijke producten om ziekteverspreiding te voorkomen, zijn er toch risico’s, aldus het platform. Zo belemmert het hobbymatige karakter van de paardensector de controle van het verplichte identificatie- en registratiesysteem voor paarden. Betere handhaving is volgens het platform hard nodig, temeer omdat een epidemie bij paarden heftige emoties in de samenleving kan losmaken.

‘Vleeskalverhouderij opsplitsen’

Een andere risicosector is de vleeskalversector. Nederlandse bedrijven zijn daarin marktleider en transporteren jaarlijks meer dan 860.000 kalveren uit circa dertien Europese landen naar Nederland. Dat is een risico voor de hele rundveehouderij en zelfs voor de varkenshouderij. Een actueel risico is dat Afrikaanse varkenspest uit Litouwen wordt overgebracht naar Nederland. Tegen die ziekte bestaat geen vaccin. Het platform adviseert overheid en de vleeskalverhouderij met klem om de sector op te splitsen en over Europa te verspreiden.

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Redactie
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: