Uitval onder zeugen toegenomen

Dierenartsen ervaren sinds enkele jaren een toenemende uitval onder zeugen. De oorzaak is niet eenduidig: strengere slachterijeisen leiden ertoe dat tegenwoordig meer zeugen worden geëuthanaseerd. Ook is de laatste groep ondernemers omgeschakeld naar groepshuisvesting en niet altijd succesvol. Tenslotte geven sommige zeugenlijnen meer uitval.

De gemiddelde uitval door sterfte op een zeugenbedrijf lag in het recente verleden op 2 tot 4 procent. Tegenwoordig zijn er bedrijven waar de uitval onder zeugen optloopt tot wel tien procent, ervaren dierenartsen.

Meer oorzaken

Zeugen met een kleine prolaps of pootbeschadiging konden tot voor enkele jaren gewoon worden geslacht. Tegenwoordig zijn de eisen strenger en worden deze dieren niet meer geaccepteerd door de slachterij. Euthanasie en afvoer voor destructie is dan het enige wat resteert. De omschakeling naar groepshuisvesting eist op sommige bedrijven ook zijn tol. Het betreffen meestal bedrijven waar tot het laatst toe is gewacht met omschakelen. Geregeld is zo lang gewacht omdat de ondernemer moeite had met de nieuwe huisvesting. Verder kan groepshuisvesting zorgen voor verdringing van met name jonge dieren door oudere zeugen aan de drink- en voerbakken. Hierdoor kunnen de jongere dieren ondervoed raken en de oudere zeugen overvoed. De niet optimale voedingstoestand kan leiden tot problemen met onder meer het beenwerk. Tenslotte lijken sommige zeugenlijnen in de praktijk meer uitval te geven, het betreft dan met name de Deense genetica.

Lees het uitgebreide artikel ‘Uitval bij zeugen toegenomen’ in Veehouder en Veearts, december 2014.

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Redactie
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: