Verspreiding infectieziekten door langzame besmetting

Ondanks volledig transportverbod en andere veiligheidsmaatregelen weten dierziekten, zoals mond-en-klauwzeer, klassieke varkenspest en vogelgriep zich toch te verspreiden. Dat meldt het Centraal Veterinair Instituut (CVI) op basis van een wiskundige modelanalyse door Bram Bunnik die op de 23 juni hoopt te promoveren aan de Wageningen Universiteit.

Volgens het CVI komt het verspreiden doordat transmissie van ziektekiemen tussen op afstand van elkaar levende dieren niet plaatsvindt via een directe route door de lucht, maar doordat de ziektekiemen langzaam de omgeving tussen zenderdieren en ontvangerdieren besmetten (door een combinatie van transportprocessen).

Door deze besmetting van de omgeving is er eerst een fase van opbouw van infectieus materiaal in de omgeving en zal er pas daadwerkelijke transmissie plaatsvinden als er voldoende infectieuze ziektekiemen aanwezig zijn bij het ontvangerdier. Dat proces blijkt sterk afhankelijk te zijn van de mate van sterfte van de ziektekiem in de omgeving.

Ook is aangetoond dat deze vorm van transmissie relevant is in een intensive-care afdeling van een ziekenhuis. Een andere belangrijke conclusie uit het onderzoek is dat ziektekiemen met een lage sterfte lange tijd nadat de bron is verwijderd, nog steeds infecties kunnen veroorzaken ook op verder verwijderde plaatsen.

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Redactie
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: