Zoetis vergoedt onderzoekskosten bloederkalveren

Het laboratorium- en sectieonderzoek bij kalveren die lijden aan bloedzweten (Bovine Neonatale Pancytopenie) als gevolg van het BVD-vaccin Pregsure, wordt vergoedt door Zoetis, de fabrikant van het vaccin. Dat meldt Rene Huijbers van Zoetis. “Als de Gezondheidsdienst voor Dieren bloed van bloederkalveren moet onderzoeken of sectie moet verrichten, dan vergoeden wij de kosten die daarmee gemoeid zijn. De dieren vergoeden wij niet.”

Uit onderzoek van onder meer de GD is gebleken dat er een verband is tussen het BVD-vaccin en bloedzweten bij kalveren. Er is tijdens dat onderzoek bij bedrijven gekeken naar de gebruikte vaccinaties. 80 procent van de bedrijven bleek tegen blauwtong te vaccineren, dat komt volgens de GD overeen met het landelijke gemiddelde. 89 procent vaccineerde tegen BVD. 94 procent daarvan gebruikte hetzelfde vaccin: Pregsure. Dat laatste percentage is volgens de GD opvallend. Het moment van vaccinatie tegen BVD had geen invloed op het ontstaan van BNP.

Sinds 2010 van de markt

Zoetis heeft Pregsure in juni 2010 van de markt gehaald. Ruim drie jaar na dato doen zich nog steeds gevallen van bloedzweten voor. “Daarbij gaat het vaak om kalveren die de biest van voor 2010 gevaccineerde koeien drinken. We adviseren dan ook om die biest niet aan de kalveren te geven”, vertelt René Huijbers van Zoetis.

In Europa zijn er zo’n 5.000 gevallen bekend waarbij er een direct verband is tussen het vaccin en de aandoening bij kalveren. Hoeveel dieren het in Nederland betreft kan de GD niet zeggen. “Voor bloedzweten geldt geen meldingsplicht. Per maand komen enkele gevallen bij ons binnen, heel veel is het niet”, zegt Bert de Lange, woordvoerder van de GD.

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Redactie
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: