Zorgen om bestrijding ratten en muizen

LTO Nederland vreest dat ratten vanaf 1 januari 2015 niet meer effectief bestreden kunnen worden, doordat het Ctgb het gebruik van rodenticiden wil beperken tot binnenruimtes. Volgens LTO is dat alleen al in verband met de vogelgriep een onverantwoorde situatie. Ratten kunnen het vogelgriepvirus pluimveestallen inbrengen en de sector is juist gevraagd om extra aandacht aan onder meer ongediertebestrijding te besteden.

Zowel de zwarte als bruine rat rukt op in Nederland. Ratten en muizen kunnen besmet raken met vogelgriep en het virus verslepen naar pluimveestallen. Mogelijk kunnen ze het vogelgriepvirus ook vermeerderen, meldt de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD). Naar de precieze rol van ongedierte wordt op dit moment onderzoek gedaan.

Het Ctgb verbiedt het zogenoemde buitengebruik van rodenticiden niet helemaal. Het Ctgb biedt de mogelijkheid om onder strikte voorwaarden een toelating te verkrijgen voor het buitengebruik van rodenticiden. Maar LTO en ook brancheorganisatie PLA..N. (Platform Plaagdierbeheersing Nederland) kunnen daar niet mee instemmen. Rob van Veldhuijzen, voorzitter van brancheorganisatie PLA..N., zegt dat zo’n toelating zowel de gespecialiseerde plaagdierbestrijders als de agrariërs veel geld gaat kosten. Ook zouden de professionele plaagdierbestrijders en agrariërs een extra opleiding moeten volgen en zich laten certificeren om de middelen alsnog toe te mogen passen.

“Het is merkwaardig dat het Ctbg het gebruik van rodenticiden drastisch inperkt”, aldus Van Veldhuijzen. “Het aantal meldingen van ratten- en muizenoverlast neemt toe. En doordat er buiten geen rodenticiden meer mogen worden toegepast kan het gebeuren dat er binnen meer middel wordt ingezet om de overlast de baas te kunnen. Daarmee schiet de maatregel zijn doel voorbij.”

Van Veldhuijzen is ervan overtuigd dat ongedierte een grote rol speelt bij besmettingen met vogelgriep. “Dat is al jaren bekend.” Hij wacht met smart op een onderzoek naar het voorkomen van ziektes bij dertig ratten, uitgevoerd door Wageningen UR. Ook vertelt hij dat onlangs voor het eerst het Seoulvirus is gevonden bij bruine ratten in Nederland. Het Seoulvirus is overdraagbaar op mensen en kan leiden tot nierontsteking en shock met mogelijk dodelijke afloop.

Tweede Kamerlid Helma Lodders (VVD) maakt zich ook zorgen om de toenemende overlast door ratten. Zij heeft hierover onlangs vragen gesteld aan staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu.

Foto: Liftarn/Wikipedia
Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Redactie
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: