Zwarte rat zorgt vaker voor problemen op veebedrijf

zwarte_rat (1)De zwarte rat komt steeds meer voor in Nederland. Het dier houdt zich graag op in stallen en kan daar ziektes overbrengen op het vee, zoals varkenspest en mond-en-klauwzeer. Tegenwoordig is de rat vooral bekend als verspreider van salmonella.

Om ziektes en andere overlast – de zwarte rat kan bijvoorbeeld ook knaagschade aanrichten aan bedrading – te voorkomen, zijn werings- en bestrijdingsmaatregelen belangrijk. Maar de zwarte rat laat zich niet voor één gat vangen. Ze zijn extreem neofobisch. Dat betekent dat ze zeer argwanend zijn als het gaat om nieuwe dingen in hun leefgebied, zoals een kist met lokaas.

Met weringsmaatregelen kunnen veehouders voorkomen dat ze zwarte ratten op hun bedrijf krijgen. Dat begint met geen bouwkundige gebreken aan de stal, waardoor de ratten de stal kunnen binnenkomen. Zwarte ratten kunnen uitstekend klimmen, het zijn ongekende acrobaten met hun lange staart.
Is de zwarte rat eenmaal op een bedrijf aanwezig en kan die daar onbeperkt leven, dan kan de overlast snel toenemen: de vrouwtjesrat kan zesmaal per jaar zes jongen krijgen.

Het bestrijden van de zwarte rat is meestal een proces van een lange adem. Het kan drie tot zes maanden duren voordat een bedrijf weer ‘schoon’ is. Door een goede samenwerking tussen de veehouder en een professionele plaagdierbestrijder kunnen de ratten het snelst worden gevangen.

Lees het hele artikel ‘Zwarte rat niet voor één gat te vangen’ in het augustusnummer van vakblad Veehouder en Veearts, editie varkens- en pluimveehouderij.

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Redactie
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: