Afrikaanse varkenspest lijkt niet te stoppen

Afrikaanse varkenspest vindt gestaag zijn weg in Oost-Europa en niets lijkt het virus te stoppen. Naar schatting zijn er sinds begin 2014 meer dan 250.000 varkens aan de ziekte gestorven of vanwege besmetting vernietigd. Dat meldt Pork Network.

Het virus werd in 2007 in Georgië gevonden en sinds die tijd heeft het zich verspreid naar de Baltische regio, het noorden van Oekraïne, Polen en het westen van Rusland. Waarschijnlijk komt het ook in Wit-Rusland voor. In verschillende Afrikaanse landen en Sardinië is Afrikaanse varkenspest een endemische ziekte. Er is geen vaccin voor, al wordt daar wel door onderzoekers aan gewerkt.
Sommige varkens, waaronder wilde varkens, zullen de ziekte overleven, maar dan zijn ze voor de rest van hun leven drager van het virus en kunnen ze andere varkens infecteren.
Waakzaamheid en biosecuritymaatregelen zijn van belang om verspreiding van de ziekte te voorkomen. Ontsmettingsmiddelen kunnen het virus doden, maar geen enkel ontsmettingsmiddel zal werken als het oppervlak niet schoon is.

Risico op insleep laag

De landbouwministers van Estland, Litouwen, Letland en Polen hebben begin september in een gezamenlijke brief aan eurocommissaris Andriukaitis, zelf afkomstig uit Litouwen, aandacht gevraagd voor de uitbraken van Afrikaanse varkenspest in hun landen.
Staatssecretaris Dijksma deelt de zorg van de getroffen lidstaten over de verspreiding van Afrikaanse varkenspest in de regio en de risico’s voor verdere verspreiding naar andere EU-lidstaten. Maar volgens haar “wordt het risico op insleep naar Nederland op dit moment laag ingeschat”.

Afrikaanse varkenspest – Dierziekten-ABC

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Redactie
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: