Blackhead: onvoorspelbare killer

Blackhead is een grote bedreiging voor de kalkoenensector. Soms stoppen bedrijven vanwege terugkerende infecties. Volgens dierenarts Marc Heijmans van Dierenartsenpraktijk Ell is er meer onderzoek nodig om het hoofd te kunnen bieden aan deze onvoorspelbare killer. Hij zegt dat in vakblad Veehouder en Veearts.

Dierenarts Heijmans kreeg dit jaar te maken met twee uitbraken van blackhead, in de zomer – de ziekte manifesteert zich vooral bij warm en vochtig weer. Blackhead is een onvoorspelbare ziekte: hij kan plotseling optreden. “Ook bij prachtige koppels met een goede weerstand.” Hoe de ziekte zich uit, is ook niet te voorspellen, behalve dat het sterftepercentage bijna altijd hoog is: gemiddeld 50 tot 100 procent.

Geen middelen

Door veranderde wet- en regelgeving is blackhead een steeds groter probleem geworden: er zijn geen preventieve en curatieve middelen meer voorhanden tegen de ziekte. Een vaccin is eveneens niet beschikbaar. Bij het ontbreken van medicijnen, een vaccin­ en vooral ook kennis van de ziekte, zet de kalkoensector nu met name in op biosecurity en de darmgezondheid om de ziekte te voorkomen.
Dierenarts Heijmans en zijn collega’s ondersteunen de kalkoenhouders bij het voorkomen van de ziekte en bij een uitbraak. Maar als de ziekte uitbreekt, kunnen ook zij maar heel weinig doen. “Dat is erg frustrerend.”

Veel meer onderzoek nodig

Voor een goede aanpak van blackhead en oplossingen is allereerst veel meer onderzoek naar de ziekte nodig, zegt Heijmans. “De epidemiologie van blackhead is nog erg onduidelijk. We weten eigenlijk niet hoe de veroorzaker van blackhead een bedrijf binnenkomt en hoe het vervolgens tot ziekte komt bij de kalkoenen.” Heijmans verwacht dat er binnen niet al te lange tijd meer onderzoek naar blackhead komt, mede doordat de ziekte ook steeds vaker voorkomt op bedrijven met ander pluimvee dan kalkoenen. De dierenarts hoopt dat de Nederlandse kalkoensector voldoende tijd van leven heeft om op een oplossing voor blackhead te wachten.

Blackhead – Dierziekten-ABC

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Redactie
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: