Blauwtong Frankrijk: 17 bedrijven besmet

Vijftien bedrijven in de regio Allier, twee bedrijven in Puy-de-Dôme en één in Creuse. De teller met het aantal bedrijven in Frankrijk dat besmet is met blauwtong staat inmiddels op 17. Na de uitbraak in Frankrijk vroeg de GD vorige week aan veehouders extra alert te zijn op signalen van blauwtong.

De bron van de besmetting met blauwtong variant 8 is nog niet gevonden. Er is een veiligheidsgebied van 150 kilometer rond de besmette bedrijven ingesteld. Binnen deze zone is volgens het Belgische VILT gestart met monitoring en vaccinatie.

Eerste geval

Het eerste geval van blauwtong op Franse bodem werd op 11 september aangetroffen in Allier. Blauwtong is een virusziekte bij herkauwers die wordt overgedragen door muggen. De belangrijkste symptomen van de ziekte zijn onder meer hoge koorts, gezwollen kop en lippen, gestuwde oogleden, pijnlijke klauwranden en kreupelheid. De ziekte veroorzaakt grote verliezen doordat de dieren een groeiachterstand oplopen en er abortus optreedt bij drachtige dieren. Bij runderen zijn de verschijnselen meestal wel milder dan bij schapen.

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Jasper Lentz
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: