De Zandschulp wint verkiezing ‘Mooiste kippenuitloop 2015’

Biologisch pluimveebedrijf De Zandschulp in het Utrechtse Overberg heeft de verkiezing ‘Mooiste kippenuitloop 2015’ gewonnen. Kees Sijbenga uit Hooghalen won de publieksprijs. De verkiezing wordt georganiseerd door het Louis Bolk Instituut en Bionext.

De vakjury, bestaande uit pluimveedierenarts Roland Bronneberg, Marijke de Jong van de Dierenbescherming en Ruud Zanders, lector Gezonde Pluimveehouderij aan de Hogeschool CAH Vilentum in Dronten, roemden De Zandschulp met 15.000 legkippen vanwege het hoge aantal kippen dat tegelijk buiten gezien wordt. De uitloop is ingericht met een boomgaard en wilgen voor de productie van hout dat gebruikt wordt als duurzame energiebron elders op het eigen bedrijf.

Publieksprijs

Het publiek koos voor Kees Sijbenga uit Hooghalen, een pluimveehouder met 4.250 biologische legkippen. Zijn uitloop heeft veel verschillende bomen en struiken die het jaar door groen blijven, zoals sparren, hulst en buxus. Deze geven de kippen in de herfst- en winterperiode ook beschutting. Hij kreeg 28 procent van de uitgebrachte stemmen.

Het Louis Bolk Instituut en Bionext hebben de verkiezing “Mooiste kippenuitloop” georganiseerd als onderdeel van het project ‘Bomen voor buitenkippen’. Vanuit het project is er de afgelopen drie jaar geëxperimenteerd met de aanplant van olifantsgras en fruitbomen in de kippenuitloop en zijn er metingen gedaan om te kijken of de beplanting goed groeit in combinatie met de kippen. Verder is gekeken of de kippen daadwerkelijk meer naar buiten gaan, hoeveel werk het is voor de pluimveehouder en wat de invloed is op de aanwezigheid van wilde vogels die vogelgriep kunnen overbrengen. De resultaten van dit onderzoek worden verwerkt in een praktische brochure voor pluimveehouders met een uitloop.

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Jasper Lentz
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: