Eerste Nederlandse PED-bedrijf weer officieel vrij

Het eerste varkensbedrijf in Nederland waar PED (Porcine Epidemische Diarree) is vastgesteld is weer officieel vrij van de ziekte. Dat meldt de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD). Het ging om een milde variant van het PED-virus die sinds november 2014 op ruim dertig Nederlandse varkensbedrijven is vastgesteld, voornamelijk vleesvarkensbedrijven.

Op het vleesvarkensbedrijf dat nu officieel weer vrij is van het virus waren de klinische klachten al langere tijd niet meer aanwezig en inmiddels zijn op het bedrijf een heel aantal nieuwe biggen opgelegd die niet besmet blijken geraakt. Drie afzonderlijke bemonsteringen van ten minste dertig mestmonsters hebben laten zien dat er geen PED-virus meer wordt uitgescheiden.

Uit deze bedrijfssituatie blijkt dat, ook zonder dat alle varkens op dit bedrijf zijn afgevoerd, de besmetting door PED van het bedrijf kan worden verwijderd, aldus de GD. Een andere belangrijke conclusie uit dit eerste geval van PED is dat de infectie duidelijk tot afdelingen beperkt kan worden; niet het hele bedrijf is besmet geraakt. Goede en consequent toegepaste hygiëne en grondige muizenbestrijding bleken hierbij van groot belang. Verder werd duidelijk dat in afdelingen waar de besmetting aanwezig was, na grondige reiniging en desinfectie PED-vrije biggen konden worden opgelegd en dat die vrij bleven van het virus.

PED – Dierziekten-ABC

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Redactie
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: