‘Focus op diergezondheid’

Vader Jan (57 jaar) en zoon Jurgen (27 jaar)  Jonkman uit het Overijsselse Mariënheem zijn hun melkveebedrijf aan het opschalen. Van tot voor kort 60 melkkoeien in de oude stal naar 480 in de nieuwgebouwde veestal. Gezonde koeien is hun uitgangspunt.

Dierenarts Adriaan Beulens van Diergeneeskundig Centrum Midden Salland komt iedere week op het melkveebedrijf Jonkman: “De focus ligt op de dracht en diergezondheid.” Twee weken terug kocht de familie Jonkman een groep van 114 melkkoeien in Duitsland. Jurgen: “We hebben nu twee keer een groep van ruim 100 koeien aangekocht en dat bevalt ons erg goed. Na 4 tot 6 weken zijn de koeien in hun gewone doen en kunnen we verder uitbreiden.” Alle binnenkomende dieren worden getest op Leptospirose en Paratuberculose.  Dierenarts Adriaan vult aan: “Alle dieren werden ruim een week na binnenkomst gevaccineerd tegen IBR en BVD. Noem het maar een verzekeringspolis voor het koppel.” Het eerste koppel van ruim 100 Duitse melkkoeien kwam twee maanden geleden aan. Het koppel produceerde kort na binnenkomst gemiddeld per koe 25 kg melk per dag en dat is al opgeklommen naar een kleine 30 kg melk gemiddeld nu.

Nieuwe veestal

In maart dit jaar werd de nieuwe stal met een afmeting van 134 bij 40 meter met een 2 keer 20-stands zij-aan-zij melkstal in gebruik genomen. Rechts van de melkstal is een ruimte voor 320 koeien en links daarvan biedt ruimte aan 160 melkkoeien. Momenteel is de stal halfvol; er lopen 250 melkkoeien in het grote rechterdeel van de immense stal. Het ligbed in de boxen, biobedding van de droge mestfractie uit de eigen mestverwerking, oogt droog en comfortabel. “De koeien zijn rustig en presteren al goed”, aldus Jonkman.

Lees in het komende nummer van Veehouder & Veearts editie rundvee waarom de familie Jonkman zo sterk wilde groeien met het melkveebedrijf en hoe ze hun extern aangekochte koeien gezond houden.

Melkveehouder Jurgen Jonkman (links) en dierenarts Adriaan Beulens in de nieuwe stal van Maatschap Jonkman in Mariënheem. (Foto: Frank de Vries)
Jonkman02

De koeien bij Maatschap Jonkman in de nieuwe stal met dikke fractie in de ligboxen. (Foto: Frank de Vries)

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: