GD: alert zijn op signalen van blauwtong

In het departement Allier in Frankrijk is een uitbraak van blauwtong serotype 8 vastgesteld. Vanwege deze uitbraak en de blauwtonguitbraken in Hongarije en Roemenië vraagt de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) veehouders om alert te zijn op mogelijke signalen van blauwtong.

In Frankrijk werd blauwtong aanvankelijk vastgesteld op een bedrijf in de gemeente Louroux de Bouble in de regio Auvergne. Zowel runderen als schapen bleken seropositief te zijn. Later werden op zeven andere bedrijven binnen een straal van 2 kilometer rondom het eerste bedrijf veertien dieren seropositief bevonden.
De Franse autoriteiten hebben een 20 km-gebied ingesteld en daaromheen een beperkingsgebied, bestaande uit een beschermingsgebied (100 km) en een toezichtsgebied (150 km).
De NVWA heeft een risico-analyse uitgevoerd waaruit blijkt dat er in de periode van 1 augustus tot met 15 september geen transporten van gevoelige dieren of producten vanuit het besmette gebied naar Nederland zijn gekomen.

In augustus 2006 werd blauwtong voor het eerst vastgesteld in Nederland.  Blauwtong is een meldingsplichtige ziekte. Elke verdenking van de ziekte dient te worden gemeld bij de NVWA.

Blauwtong – Dierziekten-ABC

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Redactie
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: