Goede voeding beschermt schapen tegen worminfecties

Een goede voeding vermindert bij schapen de productieverliezen en sterfte die veroorzaakt worden door worminfecties. De meeste winst is te halen door voldoende (bestendig, dus darmverteerbaar) eiwit aan te bieden. Dat meldt de Nederlandse Schapen- en Geitenfokkers Organisatie (NSFO).

In dieren met een worminfectie wordt door het afweersysteem extra eiwit verbruikt om de wormen te lijf te gaan. Ook is er extra eiwit nodig voor het herstel van de beschadigde darmwand. Dit eiwit is daardoor niet meer beschikbaar voor groei.
Als het eiwitgehalte in het gras terugloopt, wat meestal in de zomermaanden het geval is, kan het dan ook verstandig zijn om de lammeren bij te voeren om de eiwitbehoefte te dekken, aldus de NSFO.

Volgens de NSFO is ook goed om te denken aan een juiste aanvulling van de kobaltbehoefte. Een kobaltgebrek zorgt voor een verminderde werking van het afweersysteem, waardoor dieren gevoelig zijn voor worminfecties.

Stressmoment

Zeker als het speenmoment van de lammeren in de zomermaanden valt, kan het geen kwaad om rondom het spenen wat brok (100-200 gram per lam per dag kan voor lammeren op een mooie weide al voldoende zijn) bij te voeren. Het speenmoment is een stressmoment voor een dier, en zorgt er daardoor voor dat de weerstand van het lam onder druk komt te staan. Zonder een juiste dekking van de eiwit- en energiebehoefte van het dier, krijgen ziekten, zoals worminfecties, op dat moment meer kans om toe te slaan.

Bijkomend voordeel van bijvoeren is dat de opname van gras (en dus besmettelijke wormlarven) wat lager wordt, aldus de NSFO.

 

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Redactie
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: